woensdag 18 november 2009

OPF wil herverdeling verantwoordelijkheid pensioenbestuur

De Stichting van Ondernemingspensioenfondsen (OPF) stelt voor om het bestuursmodel van bedrijfspensioenfondsen op de schop te nemen. De besturen ervaren de volledige eindverantwoordelijkheid als een te zware last. Op zijn jaarlijks congres pleitte de OPF voor de verplaatsing van een deel van de verantwoordelijkheid naar een team van managers.

De werknemers en werkgevers in het bestaande fondsbestuur komen in dit voorstel meer op afstand te staan. Daarvoor is een rigoureuze wijziging van de wet nodig. OPF-voorzitter Loek Sibbing hoopt met de wetswijziging de druk op de ondernemingspensioenfondsen te verlichten en verdere kaalslag tegen de gaan. In tien jaar tijd is een derde van de bedrijfspensioenfondsen geliquideerd of in een groter geheel opgegaan.

`Besturen van ondernemingspensioenfondsen bestaan uit gewone werknemers die een heel andere dagtaak hebben. Toch dragen ze de volle eindverantwoordelijkheid over de uitvoering van de pensioenregeling en alle operationele taken zoals het beleggingsbeleid en de controle. Die taken worden steeds zwaarder en moeten uit handen kunnen worden gegeven`, aldus Sibbing.

Geen opmerkingen: