woensdag 18 november 2009

Kamer positief over ICT-rapport Algemene Rekenkamer

De Tweede Kamer is positief over `Lessen uit ICT-projecten bij de overheid`, een studie uitgevoerd door de Algemene Rekenkamer in opdracht van diezelfde kamer. Er is onderzoek gedaan naar de omvang van de verspilling bij de rijksoverheid in ICT-projecten en naar de achterliggende oorzaken daarvan.

Saskia Stuiveling, president van de Algemene Rekenkamer, signaleert door de genomen maatregelen op projectniveau al verbetering als het gaat om administreren en toepassen van gateway reviews. Qua bestuurlijke aspecten is er echter nog een verbeterslag te maken. Dat komt doordat het belang onderschat wordt van de bestuurlijke context die randvoorwaardelijk is voor een succesvol project. De afstand tussen de verantwoordelijke bestuurders en de verantwoordelijken voor het management van ICT-projecten is te groot. Deze cultuurkloof lijkt in Nederland sterker te zijn dan in andere landen.

Hoewel Nederland voorloopt op het gebied van beschikbare techniek en ICT-infrastructuur, is er een achterstand met de toepassing ervan in de maatschappelijke dienstverlening. Er wordt volgens Stuiveling dan ook nog steeds te veel geredeneerd vanuit een `technology-fix`-mentaliteit. Bestuurlijke problemen worden te veel op het ICT-project `geladen` doordat er op bestuurlijk niveau

Geen opmerkingen: