woensdag 18 november 2009

Met PWP-model houdt organisatie zijn operationele focus

Om binnen een zich uitdijende business een scherpe operationele focus te behouden, moeten ondernemingen het zogeheten PWP-model volgen. Dit model werd in 1974 gelanceerd door Wickham Skinner en vond sindsdien veel navolging, van luchtvaartmaatschappijen en hotels tot ziekenhuizen en grote retailers.

Wanneer een business uitbreidt, loopt de onderneming kans om zijn operationele scherpte te verliezen waarmee het initieel succes behaalde - kerncapaciteiten verzwakken, efficiƫntie en kwaliteit verminderen en het marktaandeel wordt kleiner als gevolg van een afnemende focus. Skinner bedacht dat zulke ondernemingen gespecialiseerde en dedicated units met eigen taken moeten creƫren. Om dit economisch rendabel te maken, moet gewerkt worden volgens het principe van PWP (plant within a plant): hierbij wordt een bestaande faciliteit fysiek en organisatorisch opgeknipt in een aantal autonome operaties. Ondanks dat veel organisaties het PWP-model hanteren, is het moeilijk te implementeren.

Dat komt doordat ze de aparte units geen nauw gedefinieerde doelstellingen geven; ze de problemen rondom gedeelde resources onderschatten; ze niet weten in hoeverre best practices, kennis en talent gedeeld moeten worden en niet anticiperen op politieke spanningen binnen de organisatie.

Geen opmerkingen: